Oropesa del Mar Turismo

Via Verda de la Mar

El nostre pulmó verd

La Via Verda de la Mar transcorre entre les localitats d'Orpesa i Benicàssim, passant per l'antic traçat ferroviari de la línia del tren que vorejava el litoral de les dues poblacions. Amb una longitud de gairebé 6 quilòmetres (5,5 km al terme municipal d'Orpesa), és apta tant per a ciclistes com vianants (també per a persones amb mobilitat reduïda), ja que disposa d'un ferm a parts asfaltat i a parts amb graveta compactada.

S'hi accedeix des d'Orpesa pel carrer de Tramuntana, a la platja de la Conxa; i des de Benicàssim, pel carrer El Palassiet, al costat de la platja del Voramar. Amb transport públic es pot arribar a través de la línia d'autobús Castelló-Orpesa-Castelló, que té parada a la platja de la Concha (a uns 500 metres de l'accés a la via) i a la Urbanització Les Platgetes (a 1 km de l'inici per Benicàssim).

Transcorre per paratges naturals de gran valor mediambiental, com l'entorn natural de la muntanya Bovalar (amb la seua vegetació autòctona i els pins mediterranis), les cales i fons rocosos de la platja de la Renegà o l'entorn de Les Platgetes de Bellver . Durant el recorregut és possible descansar en àrees d'esbarjo com la de la Bovalar, amb bancs i amb estacionament per a bicicletes. Durant el trajecte també és possible contemplar el patrimoni cultural d'Orpesa, Béns d'Interès Cultural com el poblat iber d'Orpesa la Vella o les torres de guaita de la Corda i de la Colomera.

Des d'Orpesa, la ruta inicia a l'àrea de descans del carrer de Tramuntana, perpendicular al Passeig Marítim de la platja de la Conxa. Es comença amb unes vistes panoràmiques sobre la platja de la Conxa, la cala del Retor, el poblat d'Orpesa la Vella i el port esportiu. El pont metàl·lic que travessa l'entrada al port esportiu dóna pas al túnel que, amb els seus 600 metres, constitueix l'accés al Barranc de la Dona, a través de la muntanya Bovalar. La via continua vorejant el litoral, amb diferents àrees de descans i miradors. La Torre de la Corda ens rep a l'esquerra, accessible a través d'un xicotet sender. La Renegà es desplega als nostres peus en aquest punt, amb cales rocalloses i paisatges costaners escarpats. Un extens mirador condueix cap a un paisatge atrinxerat que culmina amb un altre balcó al mar i amb la Torre de la Colomera sobre un monticle. Un pont enrajolat i la vegetació autòctona són la companyia fins al final del límit d'Orpesa.